România, dată exemplu la OCDE: cum am ajuns să fim de referință pe piața energetică
Întreaga Europă se confruntă cu probleme semnificative pe partea energetică. Prețurile sunt din ce în ce mai mari nu doar în România, ci în fiecare colț al bătrânului continent. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că țările încearcă să împrumute una de la alta măsurile pentru ajutorarea populației.
Când vine vorba de prețurile la energie, situația este una foarte complicată în 2022. Prea puțini furnizori se îmbogățesc în această perioadă, cei mai mulți dau faliment. Cu toate acestea, autoritățile române au mărit temporar nivelul de impozitare care le este aplicat companiilor energetice. Măsura, deși nu face minuni pentru populație, se pare că funcționează ca exemplu pozitiv la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Măsurile autorităților române, un exemplu pe piața energetică
„Pe termen scurt, este posibil să majorăm nivelul impozitării în acest sector şi să reorientăm parte din venituri spre măsurile destinare amortizării impactului creşterii preţurilor asupra consumatorilor. Acest lucru a fost făcut în Italia şi România şi încurajăm guvernele să ia în vedere, în mod serios, acest lucru”, având în vedere profiturile realizate de marile companii energetice”, a declarat Mathias Cormann în contextul unui forum economic organizat la Madrid, scrie Agerpres. Ca referință, Cormann este secretarul general al OCDE.
Afirmațiile au fost făcute în contextul în care tot mai multe țări încearcă să legifere în această perioadă măsuri de sprijinire a consumatorilor afectați într-o proporție semnificativă de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Tendințele oricum îngrijorătoare nu au fost decât accelerate de războiul din Ucraina. Toate măsurile respective trebuie însă luate cu discernământ, deoarece pot avea un impact major asupra finanțelor publice, mai ales în țările care au deja o povară semnificativă a datoriei publice.
Ca referință, în Franța, Guvernul a estimat costurilor măsurilor pentru sprijinirea populației în contextul exploziei prețurilor la energie în jurul a 22 de miliarde de euro. În Spania, costurile sunt între 10 și 12 miliarde de euro pentru întregul anul 2022.